Forstå dit MC-dæk. Hvad betyder klassningen?

Valg af de rigtige motorcykeldæk

De fleste motorcyklister ved, at det rigtige motorcykeldæk er meget vigtigt, men hvor vigtigt er det, og hvad betyder 180/55ZR17 73W egentlig? Skal du købe billige eller dyre dæk, og hvilket lufttryk skal du bruge?

Her er en lille guide, der hjælper dig med at forstå, hvad de forskellige dækbetegnelser betyder, og hvilket dæk du skal købe til din motorcykel. 

Sidevæg
Dette er det område af dækket, der løber fra fælgkanten til slidbanen og giver dækket dets sidestabilitet. Det er også her, du finder alle producentens oplysninger om dækket, men hvad betyder et tal som 180/55ZR17 73W egentlig?

1. Dækkets bredde180/55ZR17 73W
Dette tal angiver dækkets nominelle bredde, målt i millimeter fra sidevæg til sidevæg. I dette tilfælde 180 mm.
Bemærk, at dækkets faktiske fysiske bredde på fælgen kan afvige fra den nominelle bredde afhængigt af den fælg, som dækket er monteret på.

2. Aspect Ratio: 180/55ZR17 73W
Dette tal angiver dækkets højde udtrykt som en procentdel af dækkets bredde. I dette tilfælde er dækkets højde 55% af bredden på 180 mm, hvilket svarer til en højde på 99 mm.

3. Hjulets diameter: 180/55ZR17 73W
På et sportscykeldæk er disse bogstaver normalt "ZR". "Z" angiver dækkets hastighedsklasse, hvilket i dette tilfælde betyder, at det er klassificeret til 240 km/t+. "R" angiver, at dækket er et radialdæk. "17" angiver, at dækket passer til en 17"-fælg.

4. Belastningsindeks og hastighedsklassificering: 180/55ZR1773W
"73W" angiver dækkets vægt- og hastighedsindeks og bør altid overvejes sammen, når du køber et nyt dæk. I dette tilfælde angiver "73", at dækket er klassificeret til en maksimal vægt på 365 kg ved maksimalt dæktryk. "W" repræsenterer dækkets maksimale hastighed, når det er korrekt oppumpet og bruges under belastning, i dette tilfælde 270 km/t.
Køb altid et dæk, der kan klare den maksimale hastighed på din motorcykel. Et dæk med en lavere hastighed end anbefalet kan være ekstremt farligt at køre på, da dækket slides forkert.
Længere nede i denne tekst finder du belastningsindekset og hastighedsklassificeringerne!

5. Husk altid dette om motorcykeldæk:
- Gå aldrig på kompromis med kvalitet og pris, når det gælder motorcykeldæk. Det er dækkene, der holder dig og din motorcykel på vejen. Køb et dæk af høj kvalitet, der passer til dit formål.

- Følg producentens anbefalinger for størrelse, klassificering og lufttryk. Det kan du som regel finde i instruktionsbogen eller servicemanualen. 

- Skift dæk i tide. Den mindste anbefalede mønsterdybde for motorcykeldæk er 1 mm, så hvis du er tæt på dette, skal du planlægge at skifte dine dæk til næste sæson.

- Tjek løbende dækkene for tørrevner og andre skader. Et dæk, der viser alder i form af tørre revner, bør udskiftes med det samme.

- Et koldt dæk har meget dårligt vejgreb, så varm det altid op, før du kører ind i de snævreste sving.

Hav det sjovt, og kør sikkert!

Nye motorcykeldæk købes her! (med gratis forsendelse over €200)

 

Efterlad en kommentar

Alle kommentarer bliver modereret, før de bliver offentliggjort